Schloss Gobelsburg Gruner Veltliner Tradition Kemptal Reserve

Schloss Gobelsburg Gruner Veltliner Tradition Kemptal Reserve

Szczep : Gruner Veltliner

Winnica: Weingut Schloss Gobelsburg

WWW: www.gobelsburg.at

Region: Kemptal

Państwo: Austria

Kolor: wino białe

Informacje: Wino produkowane metodami tradycyjnymi: naturalne drożdże, fermentacja bez kontroli temperatury, dojrzewające w tych samych beczkach, w których fermentowało (nad osadem, czyli sur lie) przez okres półtora roku. Nie filtrowane i nie klarowane przed przelaniem do butelek.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2010-03-23

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2007

Zgodność z typem:
Mój typ z plusem

Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)

Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Łatwo się pomylić. Szczepy bardzo słabo, bądź wogóle niewyczuwalne

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilkanaście minut

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
białe mięso duszone w delikatnym sosie
potrawy z dzikiego ptactwa

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Różnorodność smaków
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Wrażenie słońca zamkniętego w butelce
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
różne smaki ziół, korzeni i przypraw

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji

Opisowa ocena wina:
Bardzo ciekawe wino wytwarzane metodą historyczną - tradycyjną, z końca XIX wieku. Nie wiem czy tak smakowało wino 100 lat temu, ale jeśli tak, to robiono wtedy cudowne wina. Absolutnie inne, niż spotykane obecnie. Zupełnie nie owocowe, lekko ziołowe i karmelowe, choć oczywiście wytrawne. Jako że wino jest białe i ma jednak jakieś cechy tego wina z drugiej strony jest bardzo intensywne i wyraziste i stosunkowo mocne jako propozycja na zestawienie tego wina z potrawami padła gęś, jako tłuste, białe ale jednak wyraziste mięso. Bardzo, bardzo ciekawa butelka.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich