Camden Park No Bull Reserve Shiraz

Camden Park No Bull Reserve Shiraz

Grono : Shiraz

Winnica: Camden Park Fine Wines of Australia

WWW: www.camdenpark.net

Region: South Eastern Australia

Kraj: Australia

Kolor: wino czerwone

Informacje: Wino zawiera niewielką ilość szczepu Petit Verdot - do 15% w zależności od rocznika. Fermentuje i dojrzewa później 6 miesięcy w dużych beczkach z francuskiego dębu.

Wina podobne, które kupisz w sklepie Dobrewino.pl:

-

Data degustacji:
2009-02-28

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2006

Zgodność z typem:
Mój typ z plusem

Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
czerwone mięso gotowane
grzyby smażone lub duszone
pieczone mięso
dojrzałe sery
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Wrażenie słońca zamkniętego w butelce
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
jeżyna
konfitura owocowa

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie przypadkowego sprzedawcy

Opisowa ocena wina:
Jedno z win, które mocno przeziębiłem, czyli przeleżało sobie ponad dwa miesiące w temperaturze nieznacznie poniżej zera, choć raczej nie zamarzło. Bałem się, że mogło mu to zaszkodzić, ale mam wrażenie, że wyszło to temu winu na dobre (choć nie piłem go przed takim doświadczeniem). Wydaje mi się że bardzo ważne było to, że temperatura tego wina bardzo wolno spadała (przez kilka tygodni po 1 stopień w dół) a później stosunkowo wolno rosła (w 48 godzin o 20 stopni w górę). Rewelacyjnie natomiast wpływa na wino absolutne odcięcie od bodźców zewnętrznych (brak światła, żadnych drgań, nawet psy nie szczekają). W tym samym miejscu, w trochę lepszych warunkach temperaturowych przetrzymałem kiedyś hipermarketowe wino z RPA o cenie poniżej 20.- zł i było znacznie lepsze, niż wino z tej samej partii przechowywane w innym miejscu. Tak więc trudno powiedzieć czy temu Shiraz zaszkodziło czy pomogło to leżenie. Fakt, że pojawiło się bardzo dużo osadu jak na wina nowoświatowe - może to jakiś sygnał? Dość powiedzieć, że wino było rewelacyjne i nawet nie wymagało dekantacji, tylko niemal od pierwszej chwili było wspaniałe. W ciemno trzebaby się trochę dłużej zastanawiać że to Shiraz, zwłaszcza dojrzewający w dębie.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2019
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich