Ca de Rocchi Montere Corvina

Ca de Rocchi Montere Corvina

Szczep : Corvina

Winnica: Casa Vitivinicola Tinazzi

WWW: www.tinazzi.it

Apelacja: IGT Corvina di Verona

Region: Verona

Kraj: Włochy

Kolor: wino czerwone

Informacje: Dojrzewanie w sławońskich beczkach dębowych przez 12 do 18 miesięcy.

Wina podobne, które kupisz w sklepie Dobrewino.pl:

-

Data degustacji:
2013-01-12

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2010

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
łagodne sery
czerwone mięso gotowane
makarony z sosem na bazie pomidorów
pieczone mięso
grilowane ryby
łosoś wędzony
kurczak w potrawce
kaczka z pomarańczami lub innymi owocami
białe mięso duszone w delikatnym sosie
potrawy kuchni chińskiej

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Różnorodność smaków
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Rzadko spotykany szczep regionalny

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
agrest
brzoskwinia
czereśnia
czerwona porzeczka
jabłko
jeżyna
rodzynki
śliwka
truskawka
wiśnia

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Rzadko spotykany szczep regionalny

Opisowa ocena wina:
Jakkolwiek to mało prawdopodobne czuję w tym winie ten sam szczep, który czuć w Amarone. Niby zupełnie inaczej produkowane, ale jednak ten charakterystyczny smak czuć. Do tego dodany jest jakiś dziwny czerwony podsuszany owoc, którego nie potrafię rozpoznać, choć smak jest bardzo charakterystyczny. Może kiedyś sobie przypomnę i jeszcze dodam tą informację. Wino najlepsze w godzinę dwie po otworzeniu. Potem staje się zbyt mocno kwasowe.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2019
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich