Luigi Bosca Reserva Syrah

Luigi Bosca Reserva Syrah

Winorośl : Shiraz

Winnica: Luigi Bosca

WWW: www.luigibosca.com.ar

Apelacja: Maipu

Region: Mendoza

Państwo: Argentyna

Kolor: wino czerwone

Informacje: Produkowane w winnicy El Paraíso 780 m npm. Dojrzewa 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i 3 miesiące w beczkach z dębu amerykańskiego. Potencjał leżakowania 8 lat od daty zbiorów.

Wina podobne, które kupisz w sklepie Dobrewino.pl:

-

Data degustacji:
2011-05-13

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2007

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Różnorodność smaków
Ciekawa tanina (jakby nie dębowa)
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
borówka
czarny bez
czereśnia
figa
granat
gruszka
kapary
oliwki
owoce tarniny
śliwka
truskawka
wiśnia

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino u znajomych lub na przyjęciu

Opisowa ocena wina:
Doskonałe wino, choć niestety nie mogłem się nim w pełni nacieszyć, gdyż było trochę za ciepłe. W związku z tym odczuwanie smaków było też lekko zaburzone. Najpierw wydawało mi się, że chce udawać wino zbudowane na zbyt intensywnej kwasowości, potem na lekko gorzkiej taninowości. Wydaje mi się, że ostatecznie wyeliminowałem z tego wina wszystkie dziwne smaki związane z temperaturą otoczenia i zapachami własnymi pomieszczenia, ale ostatecznej pewności nie mam. Wydaje mi się, że jeszcze powinno trochę poleżeć, żeby nabrać pełnej szlachetności.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2019
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich