Winorośl
: Sauvignon Blanc
Winnica: Konrad Wines
WWW: www.konradwines.co.nz
Apelacja: Waihopai Valley
Region: Marlborough
Kraj:
Nowa Zelandia
Kolor: wino białe
Informacje:
Zawiera domieszkę winogron z Wairau Valley.Producent poleca to wino do owoców morza, makaronów, drobiu i azjatyckiej kuchni.
Dla tych co lubią whisky:
Data degustacji:
2011-05-10
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2009
Zgodność z typem:
Nie w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Gotowe do spożycia zaraz po otwarciu
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
skorupiaki, żabie udka, ryby surowe lub gotowane
owoce morza, sushi
zimne nóżki
makarony z sosem na bazie pomidorów
grilowane ryby
kurczak w potrawce
Fascynacje związane z tym winem:
Nie potrafię określić przyczyny fascynacji
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone białe/jasne jagody
nieokreślone owoce cytrusowe
agrest
jabłko
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Pierwsze wino pierwszej degustacji w łódzkim Winarium. Zbudowane na intensywnej kwasowości. Według mnie najlepsze na gorący dzień z zimną wodą dla orzeźwienia i ochłodzenia. Gdy wino się ociepla czuć w końcówce słodycz słońca, dość intensywną.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania