Winorośl
: Cabernet Sauvignon
Winnica: Stone Valley Cellars
Apelacja: Sierra Nevada
Region: Kalifornia
Kraj:
USA
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Cabernet Sauvignon z niewielkim dodatkiem Cabernet Franc.
Dla tych co lubią whisky:
Data degustacji:
2008-12-08
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2004
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)
Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
czerwone mięso gotowane
makarony z sosem na bazie pomidorów
dojrzałe sery
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czerwone jagody
malina
Przyczyny zakupu wina:
Był to zakup zupełnie nieprzemyślany (przypadkowy)
Opisowa ocena wina:
Początkowo trochę za dużo cukru i trochę za słaba intensywność wina powodują, że sprawia wrażenie miałkiego. Może, gdyby potraktować je jako półwytrawne to ocena byłaby lepsza? Jednak po dwóch godzinach wino się otwiera istaje się coraz pełniejsze, choć niestety nie jest wyśmienite. Jak na Cabernet Saufignon trochę zbyt wodnisty kolor. Wyrażnie czuć domieszkę Cabernet Franc, choć skoro nie podano jej na etykiecie to według amerykańskich przepisów jest go mniej niż 25%.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania