Tanail Estate Red Wine

Tanail Estate Red Wine

Szczep : Cinsault, Grenache, Tempranillo

Winnica: Massaya

WWW: www.massaya.com

Apelacja: Mediterranean

Region: Bekaa Valley

Kraj: Liban

Kolor: wino czerwone

Dla tych co lubią whisky:

-

Data degustacji:
2009-12-27

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2007

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
łagodne sery
pieczone mięso

Fascynacje związane z tym winem:
Wrażenie słońca zamkniętego w butelce
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
agrest
jeżyna
malina

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy

Opisowa ocena wina:
Zrównoważone wino niezłej klasy chyba warte swojej ceny. Trochę zieloności (jakby łodygi świeżych bylin) świadczy o konieczności nieznacznego leżakowania. Ale już niemal jest gotowe do picia.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich