Alsace Dopff Rouge Des 2 Cerfs Pinot Noir

Alsace Dopff Rouge Des 2 Cerfs Pinot Noir

Szczep : Pinot Noir

Winnica: Dopff au Moulin

WWW: www.dopff-au-moulin.fr

Apelacja: Appellation Alsace Controlee

Region: Alzacja

Państwo: Francja

Kolor: wino czerwone

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2009-09-29

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2007

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino

Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Zbyt łagodne i delikatne, za mało garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Zbyt tradycyjny, francuski, ziemisty, podkreślający terroir

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
makarony z sosem na bazie pomidorów
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
inna potrawa spoza tej listy

Fascynacje związane z tym winem:
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone białe/jasne jagody
nieokreślone czerwone jagody
malina

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji

Opisowa ocena wina:
Bardzo wodniste, niemal różowe, co nie oznacza że nie jest to ciekawe wino. Pinot Noir do sześcianu lub Pinot Noir dla prawdziwych ortodoksów tego szczepu - to określenie chyba najlepiej opisze tą butelkę. W czasie degustacji w wine barze Jak pragnę wina (dobrewino.pl w Łodzi na ul. Wólczańskiej) podano wspaniały szukrut, czyli rodzaj bigosu, ale mięso jest w nim duszone od razu w kwaśnej kiszonej kapuście, tak jak w kwaśnicy. Pasowało, choć chyba lepiej pasowałby ten szukrut do Cremant.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich