Grono
:
Cabernet Sauvignon
Winnica:
Vina Apaltagua
WWW:
www.apaltagua.com
Apelacja:
Maipo Valley
Region:
Centrall Valley
Państwo:
Chile
Kolor: wino czerwone
Dla tych co lubią whisky:
Data degustacji:
2010-11-05
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2008
Zgodność z typem:
Mój typ z plusem
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
wieprzowina grilowana
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana
dziczyzna
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Różnorodność smaków
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Bardzo długo trwająca końcówka
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech
Indywidualne piętno producenta
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
aronia
czarne porzeczki
czarne jagody
czarny bez
jeżyna
śliwka
wiśnia
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Eleganckie i masywne wino. Intensywne w odczuciach ale nie przeładowane i oferujące bogactwo doznań bardzo równomiernie rozłożone po wszystkich kanałach odbioru doznań związanych z winem. W zależności od czasu, który minął od otworzenia butelki (degustowałem dwie różne butelki) odnosiłem wrażenie, że wino powinno albo musi jeszcze poleżeć, czasami nawet miałem wrażenie, że długo. Myślę, że 10 lat od daty fermentacji nie będzie dla tego alkoholu nadmiernie długim okresem dojrzewania i leżakowania.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania