Sattlerhof Sernauberg Sauvignon Blanc

Sattlerhof Sernauberg Sauvignon Blanc

Szczep : Sauvignon Blanc

Winnica: Weingut Sattlerhof

WWW: www.sattlerhof.at

Apelacja: Gamlitz

Region: Sudsteiermark

Kraj: Austria

Kolor: wino białe

Informacje: Wino fermentuje w nierdzewnych kadziach i pozostaje w nich ponad osadem przez 9 miesięcy. Polecane przez producenta do kuchni azjatyckiej i szparagów. Podawać w temperaturze 11-13 st. C. Producent sugeruje otworzenie minimum na godzinę przed spożyciem lub dekantację.

Wina podobne, które kupisz w sklepie Dobrewino.pl:

Dla tych co lubią whisky:

-

Data degustacji:
2010-04-02

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2008

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Nie potrafię określić

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
skorupiaki, żabie udka, ryby surowe lub gotowane
owoce morza, sushi
szparagi

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
nie potrafię ich określić
jabłko
przejrzałe owoce

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji

Opisowa ocena wina:
Wino mocno kwasowe, ale ta kwasowość podana jest w taki sposób, że mi w ogóle nie przeszkadza. Podobnie jak w niektórych słodkich winach Ice Wine. Może dlatego, że tu też wino posiada bardzo skoncentrowany smak i aromat, choć bez żadnych konkretnych nut. Może trochę bardzo dojrzałych jabłek i rabarbaru, ale naprawdę bardzo mało. Mimo tych niewyraźnych nut wino ciekawe, pobudzające do myślenia. W tym sugestia producenta, by dekantować wino, rzadko spotykana w białych winach i sugestia dość wysokiej temperatury podawania. To wszystko pobudza wyobraźnię, a przez to i nos i usta stają się wrażliwsze. Wino jakby tłuste i gęste, zostające dłużej na podniebieniu i w przełyku. Wino dopiero zbliża się do swoich dobrych chwil. Sądzę, że jeszcze ze 2-3 lata będzie wspaniałe.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2019
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich