Zisola Sicilia Mazzei

Zisola Sicilia Mazzei

Winorośl : Nero d`Avola

Winnica: Zisola Agricola

Region: Sycylia

Kraj: Włochy

Kolor: wino czerwone

Informacje: Dojrzewa przez 10 miesięcy w małych beczkach.

Wina podobne, które kupisz w sklepie Dobrewino.pl:

-

Data degustacji:
2010-03-08

Autor oceny:
norris

Zbiory:
2006

Zgodność z typem:
Mój typ z plusem

Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Nie mam zdania

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone owoce leśne
jeżyna
konfitura owocowa
śliwka
fiołek
gałka muszkatołowa
goździki

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy

Opisowa ocena wina:
Wino o bardzo intensywnym i różnorodnym zapachu. Od kwiatów przez owoce, konfitury śliwkowe, a na przyprawach korzennych kończąc. Bardzo soczyste, owocowe, silnie zbudowane na cudownej kwasowości. Końcówka mocno podkreślająca wszystkie cechy wina. Wspaniale zrównoważone wino, które warto jeszcze trochę potrzymać w piwniczce.




Poprzednia ocena:

Zisola Sicilia Mazzei

Data degustacji:
2008-07-13

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2006

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
potrawy kuchni chińskiej
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Ciekawa tanina (jakby nie dębowa)

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czerwone jagody
nieokreślone czarne owoce

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Wygląd etykiety (np. atrakcyjna graficznie)

Opisowa ocena wina:
Pan Maciek z Winnic Świata nie musiał mnie długo namawiać. Co prawda Sycylia nie jest jakimś bardzo egzotycznym krajem czy regionem winiarskim a szczep Nero dAvola można spotkać coraz częściej, jednak jest to jeszcze na tyle duży rarytas, że warto kupić to wino. Ewidentnie powinno poleżeć jeszcze kilka lat, żeby dokładnie dojrzeć. Prawdę mówiąc nie spodziewałem się po tych gronach takiej mocy długiego leżakowania.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2019
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich