Grono
: Riesling
Winnica: Weingut Huber
WWW: www.weingut-huber.at
Apelacja: Traisental DAC
Region: Traisental
Państwo:
Austria
Kolor: wino białe
Informacje:
Subregion Getzersdorf. Wino fermentowane przez 8 godzin ze skórkami a następnie tłoczone w celu dalszej fermentacji bez skórek. Wino fermentuje w kadziach nierdzewnych a następnie dojrzewa nad osadem w tych samych kadziach przez 4 miesiące.
Dla tych co lubią whisky:
Data degustacji:
2010-03-19
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2009
Zgodność z typem:
Nie w moim typie
Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)
Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino
Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Gotowe do spożycia zaraz po otwarciu
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
białe mięso gotowane lub w galarecie
skorupiaki, żabie udka, ryby surowe lub gotowane
owoce morza, sushi
zimne nóżki
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
ananas
gruszka
mango
nieokreślony bukiet kwiatowy
różne smaki ziół, korzeni i przypraw
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Bardzo młode wino, niemal jeszcze szczypiące w język. Dość intensywne i różnorodne w bukiecie, w smaku już tak nie zachwyca. Czuć trochę młode drożdże. Producent twierdzi, że wino będzie się nadawało do spożycia przez 10 lat od daty fermentacji. Przyznam, że nie potrafię tego potwierdzić. Dla mnie wino zbyt młode, by przesądzać o jego trwałości na tak długi okres, ale ja raczej celowałbym w dwa, góra trzy lata, jako okres przydatności do spożycia. Chyba że po 3 latach wino znacząco się zmieni. Byłby to rzadki przykład wina, które jest dobre zarówno młode jak i dojrzałe i zupełnie inne odczucia w obu tych winach czuć.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania