Grono
: Viura
Winnica: Bodegas Marques de Murrieta
WWW: www.marquesdemurrieta.com
Apelacja: Rioja Denominacion de Origen Calificada
Region: Rioja
Państwo:
Hiszpania
Kolor: wino białe
Informacje:
Wino powstaje z gron rosnących na 50-letnich krzakach. Dojrzewa około półtora roku w nowych, małych beczkach z dębu francuskiego lub amerykańskiego w zależności od rocznika. Następnie przynajmniej 6 miesięcy w butelkach. Seria limitowana 10-50 tysięcy butelek.
Dla tych co lubią whisky:
Data degustacji:
2008-12-01
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2004
Zgodność z typem:
Mój typ z plusem
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pieczone mięso
dojrzałe sery
kurczak w potrawce
kaczka z pomarańczami lub innymi owocami
białe mięso duszone w delikatnym sosie
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Bardzo długo trwająca końcówka
Indywidualne piętno producenta
Cecha lub cechy spoza tej listy
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarny bez
goździki
wanilia
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Wino należy pić w degustacji w ciemno, najlepiej z zamkniętymi oczami. Bez większych problemów można wtedy odnieść wrażenie, że pije się bardzo dobre czerwone wino. Po otworzeniu oczu mogłem tylko powiedzieć, że to prawdziwa rewelacja, bo wino jest białe, a smakuje jak czerwone. Takie białe wino mógłbym pić zawsze. Jest to przy okazji niezły ewenement, że w ciągu kilku lat intensywnego degustowania wina spotkałem co najwyżej kilka pasujących mi win białych i generalnie były to słodkie wina a teraz, w ciągu jednych targów EnoExpo 2008 trafiłem od razu na dwa wytrawne białe rewelacyjne wina. Może za słabo przykładam się do win robionych ze szczepów Chardonnay, Savignon Blanc, Pinot Gris czy Riesling? Z drugiej strony i to wino i drugie białe, które mi smakowało (Cypryjskie) powstało z mało znanych białych winogron (to wino ze szczepu Viura, Cypryjskie ze szczepu Xynisteri). Chyba muszę zapolować na takie mniej znane szczepy (co jest zresztą moją pasją).
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania