Grono
: Gruner Veltliner
Winnica: Weingut Zull
WWW: www.zull.at
Apelacja: Schrattenthal
Region: Weinviertel
Państwo:
Austria
Kolor: wino białe
Dla tych co lubią whisky:
Data degustacji:
2010-03-20
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2009
Zgodność z typem:
Nie w moim typie
Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)
Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino
Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Zbyt łagodne i delikatne, za mało garbników
Alkohol:
Zbyt słaby, zbyt niski poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Zbyt tradycyjny, francuski, ziemisty, podkreślający terroir
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilkanaście minut
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Uważam, że to wino należy wypić samodzielnie
grilowane ryby
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Co się w tym winie nie podobało:
Bardzo duży dysonans między intensywnością bukietu i smaku
Poztywne wyczuwane aromaty:
cytryna
grapefruit
jabłko
pieprz
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Wino młode, niemal z lekkim perleniem się. Czuć jeszcze bardzo świeże nuty drożdżowe. Bukiet cudowny zarówno pod względem nut tego bukietu jak i intensywności. Ze smakiem gorzej - zarówno merytorycznie jak i w intensywności. Zbyt duża rozbieżność smaku i zapachu. Poza tradycyjnymi smakami białych win bardzo intensywnie przytłumionych przez wysoką kwasowość dodatkowo czuć biały pieprz. Zbyt kwasowe jak dla mnie. Może po rozwodnieniu źródlaną wodą w upalny dzień trafiłoby do mnie.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania