brak
etykiety



Wente Shorthorn Canyon Shiraz

Szczep : Shiraz, Barbera, Zinfandel

Winnica: Wente Wineyards

WWW: www.wentevineyards.com

Region: Kalifornia

Państwo: USA

Kolor: wino czerwone

Informacje: Dokładne pochodzenie: Livermore Valley, San Francisco Bay, California. Jak na czerwone wino z Wente Vineyards poza Syrah (91%) ma bardzo niewielkie domieszki (8% Barbera i 1% Zinfandel). Wino dojrzewa w beczkach dębowych, zarówno z dębu francuskiego jak i amerykańskiego.

Wina podobne, które kupisz w sklepie Dobrewino.pl:

Dla tych co lubią whisky:

-

Data degustacji:
2008-05-24

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2004

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny

Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Łatwo się pomylić. Szczepy bardzo słabo, bądź wogóle niewyczuwalne

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
czerwone mięso gotowane
dojrzałe sery
grilowane ryby
kurczak w potrawce

Fascynacje związane z tym winem:
Wrażenie słońca zamkniętego w butelce
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Bardzo długo trwająca końcówka
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
jeżyna
wiśnia
lukrecja

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji

Opisowa ocena wina:
Ciekawe wino, zwłaszcza ze względu na rzadko spotykane blendowanie Syrah szczepem Barbera i Zinfandelem (przez ciekawość: czy ten 1 procent to na coś wpłynie?). W każdym razie wino mało podobne do Syrah, zupełnie bez charakterystycznegi pieprzy czy mięty, choć dla mnie trochę za kwaśne (skąd ten smak?). Próbowałem je i pierwszego i drugiego dnia degustacji i mam wrażenie, że nie jest zbyt stabilne po otworzeniu, a na pewno bardzo źle wpływa na nie zbyt wysoka temperatura.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2019
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich