Grono
:
Pinot Noir
Winnica:
Vina William Fevre Chile
WWW:
www.wfchile.cl
Region:
Central Valley
Państwo:
Chile
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Grona pochodzą z winnicy znajdującej się w San Luis de Pirque. Krzaki winogron przeznaczone do produkcji tego wina podlegają tak zwanym zielonym zbiorom, w czasie których usuwa się około 40% niedojrzałych owoców, by reszta była bardziej esenscjonalna. Winogrona podelgają pięciodniowej maceracji pod własnym ciężarem w temperaturze około 8 st. C a po fermentacji jeszcze od 2 do 5 dni skórki są macerowane z alkoholem, co ma zapewnić efekt podobny do dojrzewania w dębie.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Data degustacji:
2008-10-26
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2007
Zgodność z typem:
Prawie w moim typie
Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
czerwone mięso gotowane
makarony z sosem na bazie pomidorów
łosoś wędzony
Fascynacje związane z tym winem:
Nie potrafię określić przyczyny fascynacji
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)
Indywidualne piętno producenta
Cecha lub cechy spoza tej listy
Co się w tym winie nie podobało:
Dziwna cierpkość (jakby z niedojrzałych owoców)
Słaba końcówka (słabe lub krótkotrwałe odczucia po przełknięciu wina)
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czarny bez
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Pinot Noir na 110%. Coś co jednocześnie spowodowało odejście od określenia tego jako mój typ (lubię Pinot Noir, ale tylko nieprzeciętnej jakości) a z drugiej strony trochę mnie zafascynowało to odejście u tego producenta (podobnie ma się to w przypadku Bodegi Estampa) od klasycznego chilijskiego łatwego smaku i słonecznej słodyczy w kierunku ziemistości, niemal francuskiej. Na razie otrzymaliśmy niezłe wino. Może za kilka lat dostaniemy świetną chilijską francję. W końcu właściciel ma jeszcze swoje posiadłości w Chablis - możliwe że będzie chciał w tym kierunku prowadzić swoją firmę. Warto zwracać uwagę na wina tego producenta.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania