Seidelberg Rolands Reserve Cabernet Sauvignon

Seidelberg Rolands Reserve Cabernet Sauvignon

Szczep : Cabernet Sauvignon

Winnica: Seidelberg Wine Estate

WWW: www.seidelberg.co.za

Apelacja: Simonsberg Mountain

Region: Paarl

Państwo: RPA

Kolor: wino czerwone

Informacje: Połowa wina fermentowana w cementowych kadziach, połowa w nierdzewnych. Wino dojrzewa 18 miesięcy w beczkach dębowych, w większości nowych. Wino z tej serii to wino wyselekcjonowane z najlepiej dojrzałych beczek.

Wina podobne, które kupisz w sklepie Dobrewino.pl:

-

Data degustacji:
2012-07-26

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2007

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Znacząco zbyt drogie przy tej jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pieczone mięso
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej

Fascynacje związane z tym winem:
Nie potrafię określić przyczyny fascynacji

Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czerwona porzeczka
jeżyna
malina
dąb

Przyczyny zakupu wina:
Bardzo atrakcyjna promocja cenowa w chwili zakupu

Opisowa ocena wina:
Klasyczna próba zrobienia bordoskiego wina w RPA. Niepotrzebnie, bo w końcu bordoskie wina powinno się robić w Bordeaux a w RPA wina południowoafrykańskie. Wiele krajów potrafiło sobie poradzić z problemem indywidualnego smaku, a tu jakieś problemy ciągle wracają. Co do samego wina - czuć mocno dębową beczkę, bardzo drewnianą, ale absolutnie bez nawet drobnego posmaku wanilii. Czyżby powinno znacznie dłużej poleżeć? Mam pewne wątpliwości. Zwłaszcza, że większość osób sugeruje dla tego wina 5-7 lat od zbiorów jako najlepszy okres do wypicia. I tak w smaku wygląda, że z punktu widzenia surowego drewna jeszcze sporo to wino powinno poczekać, natomiast ze względu na siłę smaku czy owoce nie należy przesadzać. Ewidentnie nie czuję w tym winie zachwytów podobno jednego z lepszych Cabernetów z RPA. Według mnie daleko mu do szczytów. Regularna cena znacząco za wysoka - tylko niesamowita obniżka pozwoliła na zbliżenie się tego wina do poprawnego stosunku cena/jakość.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2019
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich