Dornfelder Jakostni Vino s Privlastkem Pozdni Sber Morava

Dornfelder Jakostni Vino s Privlastkem Pozdni Sber Morava

Winorośl : Dornfelder

Winnica: Vladimir Tetur

WWW: tetur.moraviavitis.cz

Apelacja: Viniarska Obec Blucina

Region: Morawy

Państwo: Czechy

Kolor: wino czerwone

Informacje: Czerwone wytrawne wino z późnych zbiorów.

Wina podobne, które kupisz w sklepie Dobrewino.pl:

-

Data degustacji:
2009-11-05

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2006

Zgodność z typem:
Mój typ z plusem

Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)

Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny

Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilkanaście minut

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pieczone mięso
dojrzałe sery
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Zbyt szybko się utleniło lub straciło swoje walory

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarny bez
jeżyna
śliwka
wanilia

Przyczyny zakupu wina:
Dostałem to wino w prezencie

Opisowa ocena wina:
Niesamowite wino jak na Morawy. Długie, gęste, głębokie, intensywne. Oczywiście czuć pewne niedostatki, ale przy cenie deklarowanej na stronie producenta (rzeczywistej ceny zakupu nie znam) wino wydaje się mieć fantastyczne właściwości. Chwilami przypomina bardzo intensywne wina chilijskie dobrze naładowane dębową wanilią. Gdyby nie trochę zbyt niski poziom alkoholu i trochę za wysoką kwasowość można by je pomylić na przykład z chilijskim Ventisquero i to z wyższej półki. Taki efekt udało się osiągnąć prawdopodobnie dzięki późnym zbiorom i dobrym warunkom klimatycznym (albo doskonałe dojrzewanie, podsuszenie winogron, albo lekkie podmarzanie). Warto spróbować innych czerwonych win wytrawnych z tego regionu i rocznika, żeby sprawdzić, czy to jest bardziej ogólna tendencja.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2019
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich