Szczep
:
Shiraz
Winnica:
Vina Canepa
WWW:
www.canepawines.cl
Apelacja:
Rapel Valley
Region:
Central Valley
Państwo:
Chile
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Wino nie klarowane i nie filtrowane, dojrzewa w beczkach dębowychprze 8 miesięcy.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2010-03-21
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2007
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Rewelacyjny stosunek jakości do ceny
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
wieprzowina grilowana
potrawy z dzikiego ptactwa
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Ciekawa tanina (jakby nie dębowa)
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Indywidualne piętno producenta
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarny bez
jeżyna
malina
Przyczyny zakupu wina:
Cecha lub cechy spoza tej listy
Opisowa ocena wina:
Wygarnąłem całą półkę win chilijskich w Galerii Alkoholi z okazji dużych obniżek cen na te wina wzmocnionych dodatkową 5 procentową obniżką przy zakupach po 6 sztuk. I teraz będę się musiał katować przez jakiś czas tymi winami. To znaczy przymus wynika z posiadania ich większej ilości, a nie lichej jakości. Choć prawdę mówiąc wina powinny jeszcze poleżeć. Teraz żeby wypić to wino musiałem je zdekantować i odczekać ponad 24 godziny, żeby stało się pijalne. To Shiraz należy przetrzymać przynajmniej rok. A po roku jeszcze przynajmniej kilka lat będzie naprawdę rewelacyjne. Może przeszłoby nawet na mój typ z plusem, bo gdzieś w kącikach ust delikatnie pojawia się wanilia, którą bardzo lubię, choć na razie bardzo delikatnie. Ale trzeba to sprawdzić najwcześniej za rok, może półtora.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania