Cono Sur Reserva Cabernet Sauvignon

Cono Sur Reserva Cabernet Sauvignon

Winorośl : Cabernet Sauvignon

Winnica: Vina Cono Sur

WWW: www.conosur.com

Apelacja: Maipo Valley

Region: Centrall Valley

Kraj: Chile

Kolor: wino czerwone

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2009-04-05

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2007

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej

Fascynacje związane z tym winem:
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)

Co się w tym winie nie podobało:
Zbyt szybko się utleniło lub straciło swoje walory

Poztywne wyczuwane aromaty:
czereśnia
jeżyna
śliwka
wanilia

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy

Opisowa ocena wina:
To wino najlepiej smakowało mi wtedy, gdy było jeszcze formalnie niegotowe do picia, czyli zaraz po otworzeniu. Miało wtedy bardzo intensywny waniliowy posmak beczki dębowej, który bardzo lubię. Później się otworzyło i może było niezłej jakości, ale mnie nie powalało już na kolana. Sądzę, że najlepszy moment na jego wypicie to około 5 lat od daty fermentacji.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich