Grono
:
Cabernet Sauvignon
Winnica:
Lyngrove Estate
WWW:
www.lyngrovewines.co.za
Region:
Stellenbosch
Państwo:
RPA
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Przeznaczone przez producenta jako dodatek krwistych steków, wędzonego kurczaka i tatara z tuńczyka.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2009-10-23
Autor oceny:
przydawka
Zbiory:
2007
Zgodność z typem:
Prawie w moim typie
Jakość wina:
Dobre wino codzienne(76-79pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Zbyt owocowy, kwiatowy, zbyt silny wpływ nowego świata
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilkanaście minut
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
wieprzowina grilowana
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
Fascynacje związane z tym winem:
Nic
Co się w tym winie nie podobało:
Ogólna słabość wina (brak bukietu, smaku, długości, końcówki itd)
Nachalny smak bez dalszych pozytywnych odczuć
Ogólna niespójność (np. zbyt mocna tanina przy za słabym bukiecie)
Poztywne wyczuwane aromaty:
czerwona porzeczka
dąb
wanilia
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie przypadkowego sprzedawcy
Opisowa ocena wina:
Wino nowoświatowe może nie w najgorszym możliwym wydaniu, ale starające się dążyć do takiego modelu. Nachalna porzeczka w natarciu usiłuje być przykryta nachalną waniliowo dębową końcówką, która ogólnie jest dość słaba. Poza tym wino płaskie i nieciekawe. Trochę ratuje je ciekawa kwasowość, ale czy dla niej warto kupować takie wino? Jeśli się już je ma to trzeba je wypić na grillu z dobrze doprawionym karczkiem. Przejdzie niezauważone i o to chodzi (ewentualnie można podać do ostrego węgierskiego gulaszu).
Poprzednia ocena:
Data degustacji:
2007-12-03
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2004
Zgodność z typem:
Prawie w moim typie
Jakość wina:
Dobre wino codzienne(76-79pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilkanaście minut
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Nie mam zdania
Fascynacje związane z tym winem:
Nietypowy dla tego regionu szczep
Co się w tym winie nie podobało:
Zbyt szybko się utleniło lub straciło swoje walory
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone białe/jasne jagody
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Opisowa ocena wina:
Zupełnie przyzwoite wino, choć myślę, że jego jakość znacząco by wzrosła, gdyby poleżało w butelce jeszcze rok lub dwa. Cabernet Sauvignon nie jest dla RPA bardzo charakterystycznym szczepem - może osiągnął tam cechy umożliwiające mu wieloletnie leżakowanie. Może dojrzewał w obecności jakiegoś nietypowego dębu afrykańskiego bądź wogóle w innym drewnie. Warto sprawdzić to wino po dłuższym leżakowaniu
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania