Grono
:
Saperavi
Winnica:
Telavi Wine Cellar
WWW:
www.tewincel.com
Apelacja:
Mukuzani
Region:
Kaheti - Kachetia
Kraj:
Gruzja
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Wino jakościowe z mikroregionu Makuzani. Wino dojrzewa przez 9 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego a następnie w butelkach. Przeznaczone do mięsa z grilla, dziczyzny i ciężkich intensywnych w smaku serów.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2008-03-19
Autor oceny:
edyta881
Rocznik:
2004
Zgodność z typem:
Prawie w moim typie
Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)
Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pasztety
grzyby smażone lub duszone
pieczone mięso
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
Fascynacje związane z tym winem:
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Ciekawa tanina (jakby nie dębowa)
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
agrest
konfitura owocowa
papryka
pieprz
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania