Szczep
:
Cabernet Sauvignon, Shiraz
Winnica:
Vina Ventisquero
WWW:
www.ventisquero.cl
Apelacja:
Maipo Valley
Region:
Central Valley
Państwo:
Chile
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Wino powstaje z niewielkim dodatkiem Syrah, z reguły 10%. Dojrzewa w beczkach dębowych (z francuskiego dębu) przez kilkanaście miesięcy. Producent sugeruje podawanie do grillowanego mięsa, dojrzałych serów i ostrych potraw mięsnych. Producent sugeruje spożycie w 3 do 13 lat od daty zbiorów.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2009-07-10
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2006
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
wieprzowina grilowana
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
potrawy z dzikiego ptactwa
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Różnorodność smaków
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Bardzo długo trwająca końcówka
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarny bez
jeżyna
żurawiny
cynamon
wanilia
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie przypadkowego sprzedawcy
Fascynacja innym winem tego producenta
Opisowa ocena wina:
Wino które piłem bez dekantacji. Trudno powiedzieć, czy zdekantowane byłoby lepsze, ale pełnię smaku osiągnęło gdzieś po 20 godzinach w otwartej butelce. Niestety zatraciło wtedy swój bardzo intensywny waniliowy smak i stało sie trochę bardziej francuskie. Trudno mi powiedzieć kiedy było najlepsze, ale całe to zachowanie świadczy, że może najlepsze będzie dopiero za rok czy dwa. Dodatkowo może to oznaczać, że Carmenere Grey z tego samego rocznika, które piłem 2 tygodnie temu też nie jest jeszcze w pełni gotowe, mimo deklaracji producenta. Generalnie warto zainwestować w to wino.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania