Ventisquero Grey Cabernet Sauvignon

Ventisquero Grey Cabernet Sauvignon

Szczep : Cabernet Sauvignon, Shiraz

Winnica: Vina Ventisquero

WWW: www.ventisquero.cl

Apelacja: Maipo Valley

Region: Central Valley

Państwo: Chile

Kolor: wino czerwone

Informacje: Wino powstaje z niewielkim dodatkiem Syrah, z reguły 10%. Dojrzewa w beczkach dębowych (z francuskiego dębu) przez kilkanaście miesięcy. Producent sugeruje podawanie do grillowanego mięsa, dojrzałych serów i ostrych potraw mięsnych. Producent sugeruje spożycie w 3 do 13 lat od daty zbiorów.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2009-07-10

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2006

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
wieprzowina grilowana
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
potrawy z dzikiego ptactwa

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Różnorodność smaków
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Bardzo długo trwająca końcówka
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarny bez
jeżyna
żurawiny
cynamon
wanilia

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie przypadkowego sprzedawcy
Fascynacja innym winem tego producenta

Opisowa ocena wina:
Wino które piłem bez dekantacji. Trudno powiedzieć, czy zdekantowane byłoby lepsze, ale pełnię smaku osiągnęło gdzieś po 20 godzinach w otwartej butelce. Niestety zatraciło wtedy swój bardzo intensywny waniliowy smak i stało sie trochę bardziej francuskie. Trudno mi powiedzieć kiedy było najlepsze, ale całe to zachowanie świadczy, że może najlepsze będzie dopiero za rok czy dwa. Dodatkowo może to oznaczać, że Carmenere Grey z tego samego rocznika, które piłem 2 tygodnie temu też nie jest jeszcze w pełni gotowe, mimo deklaracji producenta. Generalnie warto zainwestować w to wino.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich