Grono
:
Cabernet Sauvignon
Winnica:
Tempus Two Wines
WWW:
www.tempustwo.com.au
Apelacja:
Barossa Valley
Region:
South Australia
Państwo:
Australia
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Wino dojrzewało przez 15 miesięcy w nowych i używanych beczkach z dębu francuskiego.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2012-11-25
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2006
Zgodność z typem:
Mój typ z plusem
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
kaczka z pomarańczami lub innymi owocami
wieprzowina grilowana
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana
dziczyzna
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Różnorodność smaków
Ciekawa tanina (jakby nie dębowa)
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Indywidualne piętno producenta
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
śliwka
wiśnia
pieprz
zapach lub smak nie wymieniony na tej liście
Przyczyny zakupu wina:
Wygląd etykiety (np. atrakcyjna graficznie)
Opisowa ocena wina:
Wino które w pierwszym łyku pokazuje smak czarnej porzeczki i zielonego soku z pokrzywy. Trochę w pierwszym kieliszku to zaskakuje, ale po godzinie ten dziwny zielony smak łagodnieje i jakby migrował w kierunku zielonego pieprzu, a potem zwykłego pieprzu. Oglądałem butelkę (tylną etykietę), żeby upewnić się, że nie ma tam Shiraz, ale nie. Mamy do czynienia ze 100-procentowym Cabernetem ze słonecznej Barossy. Co ciekawe producent robi to wino w różnych latach w różnych miejscach i różnych swoich winnicach. Na przykład rocznik 2010 powstała w regionie Coonawarra.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania