Roca Bonarda Sangiovese

Roca Bonarda Sangiovese

Szczep : Bonarda, Sangiovese

Winnica: Alfredo Roca

WWW: www.rocawines.com

Apelacja: San Rafael

Region: Mendoza

Państwo: Argentyna

Kolor: wino czerwone

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2009-12-14

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2007

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)

Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Smak zupełnie niezgodny ze szczepem z którego powstało wino

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pieczone mięso
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana

Fascynacje związane z tym winem:
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Ciekawa tanina (jakby nie dębowa)
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarny bez
jeżyna
śliwka

Przyczyny zakupu wina:
Był to zakup zupełnie nieprzemyślany (przypadkowy)

Opisowa ocena wina:
Bardzo dziwne wino, które przez pierwsze 2-3 godziny mógłbym uznać za Alzacki Pinot Noir intensywnie podkreślający ziemistość i terroir alzacki (może poza ciemnym kolorem). Dopiero po kilku godzinach wino stało się bardziej argentyńskie. Nie czuć wcale trupich czy aroniowych zapachów charakterystycznych dla Bonardy. Może troszkę Sangiovese w delikatnym śliwkowym posmaku, ale tylko trochę (zarówno tego szczepu jak i śliwki). Na pewno warto poczekać z tą butelką kilka godzin, może spróbować dekantacji?


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich