Thorn Clarke Shotfire Barossa Quartage

Thorn Clarke Shotfire Barossa Quartage

Szczep : Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Merlot, Malbec

Winnica: Thorn Clarke Wines

WWW: www.thornclarkewines.com.au

Apelacja: Barossa Valley

Region: South Australia

Kraj: Australia

Kolor: wino czerwone

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2010-02-10

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2007

Zgodność z typem:
Mój typ z plusem

Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)

Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Kupaż o zbyt rozbudowanym lub nieokreślonym składzie, który trudno porównać

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Uważam, że to wino należy wypić samodzielnie

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Różnorodność smaków
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)
Bardzo długo trwająca końcówka
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
agrest
czarne porzeczki
czarne jagody
czarny bez
malina
pigwa

Przyczyny zakupu wina:
Fascynacja innym winem tego producenta

Opisowa ocena wina:
Drugie w krótkim czasie wino australijskie, które wraca mi wiarę w to, że w Australii da się zrobić dobre wino. Możliwe, że ta korelacja wynika ze zgodności producentów (obie butelki pochodziły od Thorn Clarke). Wino gęste, głębokie, ciemne i bardzo intensywne w smaku. Trochę słabsze w bukiecie, ale to do wybaczenia przy intensywności smaku. Zaraz po otworzeniu czuć, że będzie wysokiej klasy, choć w ciągu pierwszych 15 minut jest bardzo landrynkowe. Później przez kilka minut obiecuje intensywną dębową wanilię, ale na obietnicach się kończy. W ciągu godziny po dekantacji stabilizuje się i zaczyna być dobrej klasy winem. Najlepsze 3-4 godziny po dekantacji. Bardzo dobrze znosi wahania temperatury. Sądzę, że w dobrych warunkach będzie nabierać wartości smakowych w ciągu 5-8 lat i do 10 lat od zbiorów powinno utrzymać te rewelacyjne smaki. Trochę brakuje mu bukietu, ale może zbyt silnie eksperymentowałem z warunkami spożywania?

Komentarz własny autora tej oceny (2010-02-10):
Drugie w krótkim czasie wino australijskie, które wraca mi wiarę w to, że w Australii da się zrobić dobre wino. Możliwe, że ta korelacja wynika ze zgodności producentów (obie butelki pochodziły od Thorn Clarke). Wino gęste, głębokie, ciemne i bardzo intensywne w smaku. Trochę słabsze w bukiecie, ale to do wybaczenia przy intensywności smaku. Zaraz po otworzeniu czuć, że będzie wysokiej klasy, choć w ciągu pierwszych 15 minut jest bardzo landrynkowe. Później przez kilka minut obiecuje intensywną dębową wanilię, ale na obietnicach się kończy. W ciągu godziny po dekantacji stabilizuje się i zaczyna być dobrej klasy winem. Najlepsze 3-4 godziny po dekantacji. Bardzo dobrze znosi wahania temperatury. Sądzę, że w dobrych warunkach będzie nabierać wartości smakowych w ciągu 5-8 lat i do 10 lat od zbiorów powinno utrzymać te rewelacyjne smaki. Trochę brakuje mu bukietu, ale może zbyt silnie eksperymentowałem z warunkami spożywania?


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich