Szczep
:
Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Merlot, Malbec
Winnica:
Thorn Clarke Wines
WWW:
www.thornclarkewines.com.au
Apelacja:
Barossa Valley
Region:
South Australia
Kraj:
Australia
Kolor: wino czerwone
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2010-02-10
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2007
Zgodność z typem:
Mój typ z plusem
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Kupaż o zbyt rozbudowanym lub nieokreślonym składzie, który trudno porównać
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Uważam, że to wino należy wypić samodzielnie
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Różnorodność smaków
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)
Bardzo długo trwająca końcówka
Indywidualne piętno producenta
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
agrest
czarne porzeczki
czarne jagody
czarny bez
malina
pigwa
Przyczyny zakupu wina:
Fascynacja innym winem tego producenta
Opisowa ocena wina:
Drugie w krótkim czasie wino australijskie, które wraca mi wiarę w to, że w Australii da się zrobić dobre wino. Możliwe, że ta korelacja wynika ze zgodności producentów (obie butelki pochodziły od Thorn Clarke). Wino gęste, głębokie, ciemne i bardzo intensywne w smaku. Trochę słabsze w bukiecie, ale to do wybaczenia przy intensywności smaku. Zaraz po otworzeniu czuć, że będzie wysokiej klasy, choć w ciągu pierwszych 15 minut jest bardzo landrynkowe. Później przez kilka minut obiecuje intensywną dębową wanilię, ale na obietnicach się kończy. W ciągu godziny po dekantacji stabilizuje się i zaczyna być dobrej klasy winem. Najlepsze 3-4 godziny po dekantacji. Bardzo dobrze znosi wahania temperatury. Sądzę, że w dobrych warunkach będzie nabierać wartości smakowych w ciągu 5-8 lat i do 10 lat od zbiorów powinno utrzymać te rewelacyjne smaki. Trochę brakuje mu bukietu, ale może zbyt silnie eksperymentowałem z warunkami spożywania?
Komentarz własny autora tej oceny (2010-02-10):
Drugie w krótkim czasie wino australijskie, które wraca mi wiarę w to, że w Australii da się zrobić dobre wino. Możliwe, że ta korelacja wynika ze zgodności producentów (obie butelki pochodziły od Thorn Clarke). Wino gęste, głębokie, ciemne i bardzo intensywne w smaku. Trochę słabsze w bukiecie, ale to do wybaczenia przy intensywności smaku. Zaraz po otworzeniu czuć, że będzie wysokiej klasy, choć w ciągu pierwszych 15 minut jest bardzo landrynkowe. Później przez kilka minut obiecuje intensywną dębową wanilię, ale na obietnicach się kończy. W ciągu godziny po dekantacji stabilizuje się i zaczyna być dobrej klasy winem. Najlepsze 3-4 godziny po dekantacji. Bardzo dobrze znosi wahania temperatury. Sądzę, że w dobrych warunkach będzie nabierać wartości smakowych w ciągu 5-8 lat i do 10 lat od zbiorów powinno utrzymać te rewelacyjne smaki. Trochę brakuje mu bukietu, ale może zbyt silnie eksperymentowałem z warunkami spożywania?
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania