Santa Digna Cabernet Sauvignon Reserve

Santa Digna Cabernet Sauvignon Reserve

Winorośl : Cabernet Sauvignon

Winnica: Miguel Torres

WWW: www.torres.es

Apelacja: Curico Valley

Region: Central Valley

Kraj: Chile

Kolor: wino czerwone

Informacje: Dojrzewa 6 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego. Nie filtrowane. Najlepsze 5-7 lat po zbiorach.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2009-01-04

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2006

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pasztety
pieczone mięso
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Różnorodność smaków
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Bardzo długo trwająca końcówka
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarny bez
czereśnia
malina

Przyczyny zakupu wina:
Fascynacja innym winem tego producenta

Opisowa ocena wina:
Po przypomnieniu sobie Santa Digna Shiraz Reserve postanowiłem sprawdzić, czy Cabernet Sauvignon będzie porównywalnie atrakcyjne. I było. Niby to tylko pół roku w beczce ale czuć tą beczkę bardzo wyraźnie, zwłaszcza przez przyzmat smaku czarnego bzu, wyrazistego, ale nie przesadnie przesłaniającego inne smaki. Czuć delikatną słodycz słońca, zwłaszcza w końcówce, która trwa bardzo długo i bardzo powoli zanika. Rozpoczęcie produkcji w Chile to naprawdę dobry pomysł na pokazanie swoich możliwości, zwłaszcza że efekt jest rewelacyjny.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich