Winorośl
:
Cabernet Sauvignon
Winnica:
Miguel Torres
WWW:
www.torres.es
Apelacja:
Curico Valley
Region:
Central Valley
Kraj:
Chile
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Dojrzewa 6 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego. Nie filtrowane. Najlepsze 5-7 lat po zbiorach.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2009-01-04
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2006
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pasztety
pieczone mięso
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Różnorodność smaków
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Bardzo długo trwająca końcówka
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarny bez
czereśnia
malina
Przyczyny zakupu wina:
Fascynacja innym winem tego producenta
Opisowa ocena wina:
Po przypomnieniu sobie Santa Digna Shiraz Reserve postanowiłem sprawdzić, czy Cabernet Sauvignon będzie porównywalnie atrakcyjne. I było. Niby to tylko pół roku w beczce ale czuć tą beczkę bardzo wyraźnie, zwłaszcza przez przyzmat smaku czarnego bzu, wyrazistego, ale nie przesadnie przesłaniającego inne smaki. Czuć delikatną słodycz słońca, zwłaszcza w końcówce, która trwa bardzo długo i bardzo powoli zanika. Rozpoczęcie produkcji w Chile to naprawdę dobry pomysł na pokazanie swoich możliwości, zwłaszcza że efekt jest rewelacyjny.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania