Winorośl
:
Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz
Winnica:
Vina Casa Tamaya
WWW:
www.tamaya.cl
Apelacja:
Limari Valley
Region:
Coquimbo
Kraj:
Chile
Kolor: wino czerwone
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2011-05-01
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2006
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
sałatki jarzynowe
czerwone mięso gotowane
pieczone mięso
dojrzałe sery
grilowane ryby
białe mięso duszone w delikatnym sosie
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Indywidualne piętno producenta
Kraj lub region pochodzenia (np. nietypowy)
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
brzoskwinia
czarne porzeczki
czereśnia
czerwona porzeczka
malina
mango
morela
truskawka
cynamon
goździki
wanilia
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie przypadkowego sprzedawcy
Opisowa ocena wina:
Zaraz po otworzeniu butelki wino uderza w nos bardzo intensywną wanilią i czarną porzeczką. Niestety (niestety bo lubię ten zapach i smak) znika on po kilku minutach i pozostaje ciekawe choć raczej w kierunku poprawności a nie wyjątkowości wino. Przy okazji zwróciłem uwagę na jedną kwestię - Limari Valley to jedna z najbardziej na północ wysuniętych dolin Chile (czyli w kierunku "ciepłych krajów") a mimo to wina z tej doliny nie są przesadnie słodkie od słońca. Czyżby ta dolinka była jakoś osłonięta przed upałem tego regionu, czy producenci mają jakiś patent na schładzanie tych win?
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania