Szczep
:
Tempranillo
Winnica:
Bodegas Pago de los Capellanes
WWW:
www.pagodeloscapellanes.com
Apelacja:
Denominacion de origen Ribera del Duero
Region:
Ribera del Duero
Kraj:
Hiszpania
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Wino często określane jako powstające ze szczepu Tinto Fino, co jest synonimem Tempranillo w tym regionie. Ograniczona wydajność 4000 kg winogron z hektara. Wino dojrzewa 22 miesiące w beczkach z francuskiego dębu. Potencjał przechowywania: 10 do 30 lat od daty zbiorów. Producent sugeruje dekantację tego wina 6 godzin przed podaniem.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2008-11-23
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2004
Zgodność z typem:
Mój typ z plusem
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Znacząco zbyt drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Uważam, że to wino należy wypić samodzielnie
pieczone mięso
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Wrażenie słońca zamkniętego w butelce
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
jeżyna
malina
wiśnia
nieokreślony bukiet kwiatowy
wanilia
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Ostatnie wino ze stoiska Wine4You wybłagane przez Rioję, z którego spotkałem na targach EnoExpo w Krakowie. Zresztą po drodze przedstawiciel tego stoiska otworzył nam kilka innych win, które stały wyłącznie w gablocie i szczuły degustujących. Przedstawiciel firmy otworzył to wino wcale nie wiedząc, że zamierzam je tu opisywać. Byłem tam jako anonimowy tajemniczy klient i widać nasze uwagi mu się spodobały i otworzył kilka bardzo ciekawych win. Nie znałem jeszcze wtedy zalecenia producenta, by otwierać to wino kilka godzin przed degustacją (przedstawiciel Wine4You chyba też), więc pierwszy kieliszek był absolutnym negatywnym szokiem. Choć może nie negatywnym w sensie smakowym a raczej bezsmakowym. Zdawałem sobie sprawę, że wino wymaga otworzenia, ale wszelkie próby napowietrzenia go nic nie dały. Na szczęście po zakończeniu targów dotarliśmy do tego samego stoiska i udało się nam wybłagać ponowny kieliszek El Nogal, mimo że wino stało już zamknięte w kantorku. Rewelacja. Pełne, głębokie, bogate, długie, intensywne, bardzo ekstraktywne. I z absolutnie kosmiczną ceną. Prawie 350 zł to zbrodnia za wino kosztujące w sklepach internetowych za zachodnią granicą poniżej 40 euro za butelkę (zapewne nie cała cena wynika z chęci zysku importera, ale mimo wszystko powala). Cena była tym bardziej trudna do zaakceptowania, że kilka minut wcześniej na stoisku TheFineFoodGroup piliśmy dwa wina z RPA porównywalnej jakości do El Nogal o cenie CZTERY razy niższej. I dlaczego ludzie się dziwią, że wolę Chile czy RPA zamiast Hiszpanii czy Francji?
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania