Wolf Blass Red Label Shiraz Cabernet Sauvignon

Wolf Blass Red Label Shiraz Cabernet Sauvignon

Szczep : Shiraz, Cabernet Sauvignon

Winnica: Wolf Blass Wines

WWW: www.wolfblass.com.au

Region: South Australia

Kraj: Australia

Kolor: wino czerwone

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2009-11-02

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2006

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pieczone mięso
dojrzałe sery
białe mięso duszone w delikatnym sosie

Fascynacje związane z tym winem:
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
czereśnia
malina
śliwka

Przyczyny zakupu wina:
Był to zakup zupełnie nieprzemyślany (przypadkowy)

Opisowa ocena wina:
Wiedziałem, że Wolf Blass to wino australijskie, ale chyba przez pomyłkę stało na półce z winami z RPA. I zapakowałem je do kartonu z innymi butelkami wina południowoafrykańskiego (samego wina z RPA było tam chyba ostatecznie najmniej). Jak na Australię wino zupełnie fajne - może nie przesadna ilość tanin, ale w ogóle występują, a nie tak jak w innych winach australijskich w ilości szczątkowej. Bardzo delikatna kwasowość podkreślająca ciekawy charakter wina.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich