Szczep
:
Corvina
Winnica:
Casa Vitivinicola Tinazzi
WWW:
www.tinazzi.it
Apelacja:
IGT Corvina di Verona
Region:
Verona
Kraj:
Włochy
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Dojrzewanie w sławońskich beczkach dębowych przez 12 do 18 miesięcy.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2013-01-12
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2010
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
łagodne sery
czerwone mięso gotowane
makarony z sosem na bazie pomidorów
pieczone mięso
grilowane ryby
łosoś wędzony
kurczak w potrawce
kaczka z pomarańczami lub innymi owocami
białe mięso duszone w delikatnym sosie
potrawy kuchni chińskiej
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Różnorodność smaków
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Rzadko spotykany szczep regionalny
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
agrest
brzoskwinia
czereśnia
czerwona porzeczka
jabłko
jeżyna
rodzynki
śliwka
truskawka
wiśnia
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Rzadko spotykany szczep regionalny
Opisowa ocena wina:
Jakkolwiek to mało prawdopodobne czuję w tym winie ten sam szczep, który czuć w Amarone. Niby zupełnie inaczej produkowane, ale jednak ten charakterystyczny smak czuć. Do tego dodany jest jakiś dziwny czerwony podsuszany owoc, którego nie potrafię rozpoznać, choć smak jest bardzo charakterystyczny. Może kiedyś sobie przypomnę i jeszcze dodam tą informację. Wino najlepsze w godzinę dwie po otworzeniu. Potem staje się zbyt mocno kwasowe.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania