Szczep
:
Cabernet Franc, Merlot
Winnica:
Seidelberg Wine Estate
WWW:
www.seidelberg.co.za
Apelacja:
Simonsberg Mountain
Region:
Paarl
Kraj:
RPA
Kolor: wino czerwone
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2009-10-20
Autor oceny:
norris
Rocznik:
2005
Zgodność z typem:
Prawie w moim typie
Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Nie mam zdania
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Indywidualne piętno producenta
Nietypowy dla tego regionu szczep
Co się w tym winie nie podobało:
Brak równowagi w obrębie jednej cechy (np. brak jakiegoś smaku)
Ogólna niespójność (np. zbyt mocna tanina przy za słabym bukiecie)
Poztywne wyczuwane aromaty:
jeżyna
śliwka
truskawka
różne smaki ziół, korzeni i przypraw
zapach lub smak nie wymieniony na tej liście
Przyczyny zakupu wina:
Nietypowy dla tego regionu szczep lub szczepy
Opisowa ocena wina:
Zapaliłem się by poczuć charakterystyczny dla Bordeaux bukiet i smak Cabernet Franc w wykonaniu winiarzy z nowego świata i trochę się zawiodłem. Zamiast lekkości i świeżości napotkałem intensywny alkohol z dość wodnistą konsystencją (niemal jak w winach Pinot Noir z gorących regionów Nowej Zelandii). Uwidoczniło to słabość Cabernet Franc w przypadku nie idealnych warunków w których je uprawiano. Miałem nadzieję, że Merlot wygładzi dość niepoukładane aromaty, ale czas upływał, a wino nie stawało się lepsze. Może było go za mało? Może wino powinno dłużej poleżakować w beczce? A może zwyczajnie ten kupaż w tej winiarni i na tym terenie to nie jest najlepszy pomysł?
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania