De Leuwen Jagt Cabernet Franc Merlot

De Leuwen Jagt Cabernet Franc Merlot

Szczep : Cabernet Franc, Merlot

Winnica: Seidelberg Wine Estate

WWW: www.seidelberg.co.za

Apelacja: Simonsberg Mountain

Region: Paarl

Kraj: RPA

Kolor: wino czerwone

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2009-10-20

Autor oceny:
norris

Rocznik:
2005

Zgodność z typem:
Prawie w moim typie

Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Nie mam zdania

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Indywidualne piętno producenta
Nietypowy dla tego regionu szczep

Co się w tym winie nie podobało:
Brak równowagi w obrębie jednej cechy (np. brak jakiegoś smaku)
Ogólna niespójność (np. zbyt mocna tanina przy za słabym bukiecie)

Poztywne wyczuwane aromaty:
jeżyna
śliwka
truskawka
różne smaki ziół, korzeni i przypraw
zapach lub smak nie wymieniony na tej liście

Przyczyny zakupu wina:
Nietypowy dla tego regionu szczep lub szczepy

Opisowa ocena wina:
Zapaliłem się by poczuć charakterystyczny dla Bordeaux bukiet i smak Cabernet Franc w wykonaniu winiarzy z nowego świata i trochę się zawiodłem. Zamiast lekkości i świeżości napotkałem intensywny alkohol z dość wodnistą konsystencją (niemal jak w winach Pinot Noir z gorących regionów Nowej Zelandii). Uwidoczniło to słabość Cabernet Franc w przypadku nie idealnych warunków w których je uprawiano. Miałem nadzieję, że Merlot wygładzi dość niepoukładane aromaty, ale czas upływał, a wino nie stawało się lepsze. Może było go za mało? Może wino powinno dłużej poleżakować w beczce? A może zwyczajnie ten kupaż w tej winiarni i na tym terenie to nie jest najlepszy pomysł?


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich