Winorośl
:
Mavro, Cabernet Sauvignon, Grenache Noir
Winnica:
Lambouri Winery Ltd.
WWW:
www.lambouri.com
Region:
A-Zone
Kraj:
Cypr
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Wino koszerne.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2008-11-19
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2007
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
wieprzowina grilowana
baranina duszona lub grilowana
Fascynacje związane z tym winem:
Nie potrafię określić przyczyny fascynacji
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czerwone jagody
nieokreślone czarne owoce
czarne porzeczki
jeżyna
śliwka
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Trzecie już wino cypryjskie. Koszerne. Lepsze od organicznego, ale dalej słabsze od białego, które według mnie wygrało na tym stoisku. Brakowało mi trochę w tym winie intensywności, która jak wiem z białego wina, jest możliwa do osiągnięcia w winie białym. Możliwe, że przyczyna leży w stosowaniu klasycznych szczepów do produkcji tego wina. Białe powstało przecież ze szczepów regionalnych, które może są lepiej dopasowane do warunków klimatycznych i podłoża czy gleby tej wyspy.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania