Yarraman Black Cypress Chambourcin

Yarraman Black Cypress Chambourcin

Grono : Chambourcin

Winnica: Yarraman Estate

WWW: www.yarramanestate.com

Apelacja: Hunter Valley

Region: New South Wales

Kraj: Australia

Kolor: wino czerwone

Informacje: Hybrydowa, odporna na choroby odmiana Chambourcin powstała z połączenia francuskich i amerykańskich odmian (przodkowie niepewni) przez Joannes Seyve (odmiana ta stanowi przodka szczepu Regent używanego w Polsce). Odmiana odporna na choroby. Wino pochodzi z jedynej z najstarszych parceli w Australii posadzonej w 1970 roku - odmiana powstała w 1963 roku. Wino dojrzewa niecały rok w beczkach dębowych.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2009-07-26

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2002

Zgodność z typem:
Mój typ z plusem

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Nie potrafię określić

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Uważam, że to wino należy wypić samodzielnie

Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Ciekawa tanina (jakby nie dębowa)
Indywidualne piętno producenta
Nietypowy dla tego regionu szczep
Rzadko spotykany szczep regionalny
Legenda

Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić

Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czarne owoce
aronia
czarny bez
granat
jeżyna
owoce tarniny
papryka
przejrzałe owoce
cedr
drzewo sandałowe
pieprz

Przyczyny zakupu wina:
Rzadko spotykany szczep regionalny

Opisowa ocena wina:
Jak wiecie jestem miłośnikiem nietypowych szczepów lub ciekawych połączeń. Wiedziałem, że są wina produkowane ze szczepów innych niż Vitis vinifera - konkretnie chodzi o Vitis labrusca. Ale nie miałem okazji nigdy pić takiego wina. A to wino z hybrydy, czyli krzyżówki międzygatunkowej (najprawdopodobniej niepłodnej, czyli nasiona będą niezdolne do kiełkowania). I wino to ma tak dziwny smak, tak odległy od innych win, że nie sposób go prosto sklasyfikować. Na pewno smakuje jak wino z winogron. Na pewno nie ma charakteru wina domowego z winogron jadalnych czy innych owoców typu porzeczki czy jerzyny. To ewidentnie wino gronowe. Natomiast smak jest odległy od wszystkich znanych mi win tak jak Zinfandel jest odległy od Pinot Noir. Jeśli chodzi o porównanie to raczej stoi po stronie Zinfandela ze swoją ostrością. Trochę pieprzu od Shiraz i dużo tak zwanego piasku, jak w niefiltrowanym winie (mimo że nie ma osadu). Ze względu na trudność porównania nie potrafię określić czy mogłoby jeszcze poleżeć czy to już koniec jego życia. Był moment, że na chwilę czułem w tym winie posmaki dzikiej róży charakterystyczne dla trochę przejrzałych win, ale trwało to bardzo krótko. Wydaje mi się, że to wino będzie najlepsze po dekantacji i jeszcze dodatkowo godzinnym napowietrzaniu.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich