Abadia Retuerta Primicia (Arnoldo) Sardon de Duero
Abadia Retuerta Primicia (Arnoldo) Sardon de Duero

Abadia Retuerta Primicia (Arnoldo) Sardon de Duero

Winorośl : Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon

Winnica: Abadia Retuerta

WWW: www.abadia-retuerta.com

Apelacja: Vino de la Tierra

Region: Castylia y Leon

Państwo: Hiszpania

Kolor: wino czerwone

Informacje: Nazwa Primicia funkcjonuje na rynku europejskim, Arnoldo na amerykańskim.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2011-11-03

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2007

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana
dziczyzna

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Różnorodność smaków
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czarne jagody
śliwka

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy

Opisowa ocena wina:
Apelacje zarówno francuskie jak i hiszpańskie to dobra metoda uwierzytelniania, że wino spełnia pewne normy jakościowe. Osoba kupująca takie wino wie mniej więcej czego może się spodziewać. Z reguły za przynależnością do apelacji idzie również cena, często dość wysoka. Jednak nie zawsze spełnienie norm apelacyjnych pozwala producentowi osiągnąć zamierzony efekt. Jednym z częstszych powodów wykluczenia wina z klasyfikacji apelacyjnej jest stosowanie w produkcji wina szczepów niedozwolonych w danej apelacji. Tak jest w przypadku tego wina, gdzie producent zdecydował się na produkcję oficjalnie niższego gatunku wina (Vino de la Tierra), aby urozmaicić jego smak. I przyznam, że decyzja była słuszna, gdyż powstał bardzo ciekawy kupaż, w którym Merlot i Cabernet Sauvignon ładnie dopełniają Tempranillo, jakby podkreślając dodatkowo jego cechy. Wino oferuje bardzo dobrze zrównoważoną próbę sił między kwasowością a taninami (przyznam, że nie lubię tego określenia, bo najczęściej kojarzy mi się ono z bardzo mocno kwasowymi winami i silnej taninowości, które nie niosą w sobie jednak zbyt ciekawych doznań). Tu inaczej - ten balans jest dobrze przyjmowany i dobrze dopasowany do smaku, który jest wyrazisty. Wino było najlepsze po zdekantowaniu go i odczekaniu jeszcze kilku, a nawet kilkunastu godzin w karafce.

Komentarz własny autora tej oceny (2011-11-05):
Apelacje zarówno francuskie jak i hiszpańskie to dobra metoda uwierzytelniania, że wino spełnia pewne normy jakościowe. Osoba kupująca takie wino wie mniej więcej czego może się spodziewać. Z reguły za przynależnością do apelacji idzie również cena, często dość wysoka. Jednak nie zawsze spełnienie norm apelacyjnych pozwala producentowi osiągnąć zamierzony efekt. Jednym z częstszych powodów wykluczenia wina z klasyfikacji apelacyjnej jest stosowanie w produkcji wina szczepów niedozwolonych w danej apelacji. Tak jest w przypadku tego wina, gdzie producent zdecydował się na produkcję oficjalnie niższego gatunku wina (Vino de la Tierra), aby urozmaicić jego smak. I przyznam, że decyzja była słuszna, gdyż powstał bardzo ciekawy kupaż, w którym Merlot i Cabernet Sauvignon ładnie dopełniają Tempranillo, jakby podkreślając dodatkowo jego cechy. Wino oferuje bardzo dobrze zrównoważoną próbę sił między kwasowością a taninami (przyznam, że nie lubię tego określenia, bo najczęściej kojarzy mi się ono z bardzo mocno kwasowymi winami i silnej taninowości, które nie niosą w sobie jednak zbyt ciekawych doznań). Tu inaczej - ten balans jest dobrze przyjmowany i dobrze dopasowany do smaku, który jest wyrazisty. Wino było najlepsze po zdekantowaniu go i odczekaniu jeszcze kilku, a nawet kilkunastu godzin w karafce.

Komentarz własny autora tej oceny (2011-11-06):
Apelacje zarówno francuskie jak i hiszpańskie to dobra metoda uwierzytelniania, że wino spełnia pewne normy jakościowe. Osoba kupująca takie wino wie mniej więcej czego może się spodziewać. Z reguły za przynależnością do apelacji idzie również cena, często dość wysoka. Jednak nie zawsze spełnienie norm apelacyjnych pozwala producentowi osiągnąć zamierzony efekt. Jednym z częstszych powodów wykluczenia wina z klasyfikacji apelacyjnej jest stosowanie w produkcji wina szczepów niedozwolonych w danej apelacji. Tak jest w przypadku tego wina, gdzie producent zdecydował się na produkcję oficjalnie niższego gatunku wina (Vino de la Tierra), aby urozmaicić jego smak. I przyznam, że decyzja była słuszna, gdyż powstał bardzo ciekawy kupaż, w którym Merlot i Cabernet Sauvignon ładnie dopełniają Tempranillo, jakby podkreślając dodatkowo jego cechy. Wino oferuje bardzo dobrze zrównoważoną próbę sił między kwasowością a taninami (przyznam, że nie lubię tego określenia, bo najczęściej kojarzy mi się ono z bardzo mocno kwasowymi winami i silnej taninowości, które nie niosą w sobie jednak zbyt ciekawych doznań). Tu inaczej - ten balans jest dobrze przyjmowany i dobrze dopasowany do smaku, który jest wyrazisty. Wino było najlepsze po zdekantowaniu go i odczekaniu jeszcze kilku, a nawet kilkunastu godzin w karafce.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich