Winorośl
:
Riesling
Winnica:
Huba Szeremley
WWW:
www.szeremley.com
Region:
Badacsony
Państwo:
Węgry
Kolor: wino białe
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2011-11-05
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2009
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilkanaście minut
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
białe mięso gotowane lub w galarecie
sałatki jarzynowe
skorupiaki, żabie udka, ryby surowe lub gotowane
owoce morza, sushi
szparagi
łagodne sery
grilowane ryby
Fascynacje związane z tym winem:
Nie potrafię określić przyczyny fascynacji
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
jabłko
pomarańcza
fiołek
dąb
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Jak na białe wino przyznam, że trafiło do rzadko spotykanej u mnie kategorii, czyli przyzwoite dobre wino. Bez fajerwerków ale i bez obrzydzenia, a przynajmniej niechęci (gdyż z reguły białe wina budzą we mnie skrajne uczucia, z przewagą negatywnych). A to jest porządnie zbudowane z dobrą równowagą między kwasowością, mineralnością i delikatnymi posmakami kwasowego dębu (czyżby dojrzewało w beczkach, czy tylko tak ładnie buduje wrażenie). Usta trochę mocniejsze niż nos. Na pewno tego wina się człowiek nie powstydzi, oczywiście pod warunkiem, że poda je do właściwej potrawy.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania