Winorośl
:
Castelao, Camarate, Tinta Miuda, Touriga Nacional
Winnica:
Casa Santos Lima
WWW:
www.casasantoslima.com
Region:
Estremadura
Kraj:
Portugalia
Kolor: wino czerwone
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2011-09-14
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2009
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pieczone mięso
dojrzałe sery
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Różnorodność smaków
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czereśnia
malina
śliwka
różne smaki ziół, korzeni i przypraw
czekolada
kawa
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Przyznam, że znów miałem ominąć to wino w czasie degustacji (gdyż doskonale pamiętałem poprzednią wpadkę z tym winem), ale niemal zmuszony spróbowałem. I przeżyłem szok. Kolejne wino, które kiedyś próbowałem i było tylko produktem winopodobnym teraz staje się winem o niezwykle atrakcyjnej cenie przy oferowanej jakości. Pada więc pytanie, czy poprzednio z tą samą etykietą sprzedawano w Polsce kwasior typu zlewki ze wszystkich zepsutych win, czy miałem tego pecha, że trafiłem na gorszą butelkę? Ta butelka była cudowna. A może poza przypadkową rozbieżnością jakości nałożyło się na tą zmianę fakt, że w ciągu kilku ostatnich lat znacząco obniża się zbiory z hektara we wszystkich winnicach, aby uzyskać dobre wina. Bo ludzie przestali już kupować cokolwiek. Kilka ostatnich lat nauczyło ich, że tanie wina też mogą być BARDZO DOBRE!
Poprzednia ocena:
Data degustacji:
2008-03-21
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2005
Zgodność z typem:
Nie w moim typie
Jakość wina:
Pospolite wino do spożycia jako dodatek do codziennych posiłków (70-75pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Zbyt łagodne i delikatne, za mało garbników
Alkohol:
Zbyt słaby, zbyt niski poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Zbyt tradycyjny, francuski, ziemisty, podkreślający terroir
Intensywność bukietu i smaku:
Zbyt wodniste, cienkie, bezsmakowe
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Gotowe do spożycia zaraz po otwarciu
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Nie mam zdania
Fascynacje związane z tym winem:
Nic
Co się w tym winie nie podobało:
Brak długości (smak tylko na początku języka)
Słaba końcówka (słabe lub krótkotrwałe odczucia po przełknięciu wina)
Ogólna niespójność (np. zbyt mocna tanina przy za słabym bukiecie)
Poztywne wyczuwane aromaty:
brak pozytywnych aromatów
Przyczyny zakupu wina:
Rzadko spotykany szczep regionalny
Opisowa ocena wina:
Jeśli chodzi o mój smak wina to absolutnie stracone pieniądze.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania