Cremant d`Alsace Dopff Cuvee Julien Brut

Cremant d`Alsace Dopff Cuvee Julien Brut

Winorośl : Pinot Blanc

Winnica: Dopff au Moulin

WWW: www.dopff-au-moulin.fr

Apelacja: AOC Cremant d`Alsace

Region: Alzacja

Państwo: Francja

Kolor: wino białe

Informacje: Grona Pinot Blanc służące do wyrobu tego Cremant są zbierane 2 tygodnie przed standardowymi zbiorami dającymi klasyczne wino Pinot Blanc.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2009-09-11

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
Nie da się określić (np. nie było na etykiecie)

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Nie potrafię określić

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Nie oceniam

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Gotowe do spożycia zaraz po otwarciu

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
inna potrawa spoza tej listy

Fascynacje związane z tym winem:
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
nie potrafię ich określić

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji

Opisowa ocena wina:
Cremant to wino musujące wytwarzane metodą tradycyjną. Wiele osób mówi na to wino szampan, ale szampan to nazwa zarezerwowana dla wina robionego tą metodą w regionie Szampania czyli Champagne. Dokładnie taka samo niepoprawne jest używanie słowa szampan w stosunku do hiszpańskiego wina Cava, rosyjskiego Sowietskoje Igristoje (jeśli to jeszcze w ogóle jest wino), włoskiego Spumante czy niemieckiego Sekt. Coraz więcej jest też głosów, że określenie iż przy produkcji wina musującego (w innych regionach Francji poza Alzacją i Szampanią nazywanego vin mousseux) stosowano metodę szampańską jest zabronione. Należy mówić, że jest to wino musujące produkowane metodą tradycyjną. Czyli z fermentacją w butelkach. Ale cokolwiek nie powiedziałoby się o nazewnictwie wino które piłem smakuje jak prawdziwy szampan (a niektórzy twierdzą, że nawet lepiej), a na pewno jest od niego tańszy.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich