Thorn Clarke Terra Barossa Cuvee

Thorn Clarke Terra Barossa Cuvee

Winorośl : Shiraz, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon

Winnica: Thorn Clarke Wines

WWW: www.thornclarkewines.com.au

Apelacja: Barossa Valley

Region: South Australia

Państwo: Australia

Kolor: wino czerwone

Informacje: Kupaż o składzie zmiennym w zależności od rocznika na przykład 2005: Shiraz (47%), Petit Verdot (29%), Cabernet Sauvignon (16%), Cabernet Franc (8%); 2004: 54% Shiraz, 16% Cabernet Sauvignon, 30% Petit Verdot; 2003: 61% Shiraz, 24% Cabernet Sauvignon, 7% Mourvedre.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2010-01-26

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2006

Zgodność z typem:
Mój typ z plusem

Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady

Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Kupaż o zbyt rozbudowanym lub nieokreślonym składzie, który trudno porównać

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Uważam, że to wino należy wypić samodzielnie

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Bardzo długo trwająca końcówka
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czarne jagody
czarny bez
jeżyna
wiśnia

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy

Opisowa ocena wina:
Przyznam się bez bicia, że to wino nie było mi polecone. On było ODMAWIANE. Ale jak odmawiający opisywał dlaczego to nie warto go kupować doszedłem do wniosku, że to będzie naprawdę cudowne wino. Z wypowiedzi słyszałem, że jest trochę zbyt surowe i zbyt taninowe. Australijskie wino zbyt taninowe? A gdy jeszcze usłyszałem, że sprzedawca zakochał się ostatnio w białych winach wiedziałem na 100 procent - będzie dobrze. I było. Wystarczyło je odpowiednio zdekantować i napowietrzyć i stało się cudownym, właściwie zbudowanym na delikatnej i łagodnej tanienie mocno owocowym winem. Cała gama czarnych owoców, ale nie nieokreślonych, tylko dobrze wyczuwalnych i zbalansowanych w równowadze. Czasami na podniebieniu delikatny posmak taniny, ale tylko w co którymś łyku. A gdy spłynie do gardła to końcówka trwa i trwa i trwa. Na butelce napis Cuvee i biorąc pod uwagę bardzo różne składy w różnych latach należałoby to cuvee tłumaczyć jako zlewki. Ale jeśli tak smakują zlewki końcówek to jak muszą smakować wina jednoszczepowe?


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich