Winorośl
:
Shiraz, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon
Winnica:
Thorn Clarke Wines
WWW:
www.thornclarkewines.com.au
Apelacja:
Barossa Valley
Region:
South Australia
Państwo:
Australia
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Kupaż o składzie zmiennym w zależności od rocznika na przykład 2005: Shiraz (47%), Petit Verdot (29%), Cabernet Sauvignon (16%), Cabernet Franc (8%); 2004: 54% Shiraz, 16% Cabernet Sauvignon, 30% Petit Verdot; 2003: 61% Shiraz, 24% Cabernet Sauvignon, 7% Mourvedre.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2010-01-26
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2006
Zgodność z typem:
Mój typ z plusem
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Kupaż o zbyt rozbudowanym lub nieokreślonym składzie, który trudno porównać
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Uważam, że to wino należy wypić samodzielnie
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Bardzo długo trwająca końcówka
Indywidualne piętno producenta
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czarne jagody
czarny bez
jeżyna
wiśnia
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Opisowa ocena wina:
Przyznam się bez bicia, że to wino nie było mi polecone. On było ODMAWIANE. Ale jak odmawiający opisywał dlaczego to nie warto go kupować doszedłem do wniosku, że to będzie naprawdę cudowne wino. Z wypowiedzi słyszałem, że jest trochę zbyt surowe i zbyt taninowe. Australijskie wino zbyt taninowe? A gdy jeszcze usłyszałem, że sprzedawca zakochał się ostatnio w białych winach wiedziałem na 100 procent - będzie dobrze. I było. Wystarczyło je odpowiednio zdekantować i napowietrzyć i stało się cudownym, właściwie zbudowanym na delikatnej i łagodnej tanienie mocno owocowym winem. Cała gama czarnych owoców, ale nie nieokreślonych, tylko dobrze wyczuwalnych i zbalansowanych w równowadze. Czasami na podniebieniu delikatny posmak taniny, ale tylko w co którymś łyku. A gdy spłynie do gardła to końcówka trwa i trwa i trwa. Na butelce napis Cuvee i biorąc pod uwagę bardzo różne składy w różnych latach należałoby to cuvee tłumaczyć jako zlewki. Ale jeśli tak smakują zlewki końcówek to jak muszą smakować wina jednoszczepowe?
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania