Clos Mont Blanc Xipella Premium

Clos Mont Blanc Xipella Premium

Szczep : Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Merlot, Garnacha

Winnica: Bodega Concavins

WWW: www.closmontblanc.com

Apelacja: Denominacio d`Origen Conca de Barbera

Region: Katalonia

Państwo: Hiszpania

Kolor: wino czerwone

Informacje: Kupaż. Wiodący szczep Cabernet Sauvignon. Merlot i Temopranillo dopełnienie, Garnacha - udział śladowy. Dojrzewa 10 miesięcy w amerykańskim, francuskim i węgierskim dębie. Część wina poza dojrzewaniem przechodzi część fermentacji w beczkach dębowych.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2012-02-07

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2005

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)

Opisowa ocena wina:
Pojechałem bardzo daleko specjalnie po to, żeby kupić to wino na specjalną okazję, pamiętając swoje zachwyty nad rocznikami 2003 i 2004. No i okazało się, że to wpadka na całej linii. Cienkie słabe wino, absolutnie nie warte swojej ceny. Zawiodłem się. Szkoda.




Poprzednia ocena:

Clos Mont Blanc Xipella Premium

Data degustacji:
2010-06-11

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2004

Zgodność z typem:
Mój typ z plusem

Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)

Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Kupaż o zbyt rozbudowanym lub nieokreślonym składzie, który trudno porównać

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Uważam, że to wino należy wypić samodzielnie

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Ciekawa tanina (jakby nie dębowa)
Wrażenie słońca zamkniętego w butelce
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czerwone jagody
nieokreślone czarne owoce
goździki
wanilia

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino u znajomych lub na przyjęciu

Opisowa ocena wina:
Dwa kolejne kieliszki potwierdziły wielkość tego wina. Włącznie ze wspaniałą wanilią. Gęste i intensywne. Cudowne.




Poprzednia ocena:

Clos Mont Blanc Xipella Premium

Data degustacji:
2008-09-04

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2003

Zgodność z typem:
Mój typ z plusem

Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)

Porównanie jakości do ceny:
Rewelacyjny stosunek jakości do ceny

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilkanaście minut

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pasztety
grzyby smażone lub duszone
pieczone mięso
dojrzałe sery
łosoś wędzony

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
borówka
czarny bez
jeżyna
malina
wanilia

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Wygląd etykiety (np. atrakcyjna graficznie)

Opisowa ocena wina:
Zaraz po otworzeniu wanilia uderza w nos jak z opakowaniu cukry waniliowego lub budyniu. A jednocześnie nie jest to sztuczna wanilia. Poza tym wino rewelacyjne. Nigdy bym nie pomyślał, że w Hiszpanii można się tak postarać, żeby zrobić wino. Głębokie o intensywnym zapachu i smaki a jednocześnie dość rześkie i wiotkie w kieliszku. Maestria smaku bez niepotrzebnego przeciążania wątroby. Końcówka nie dość że długawa, to bogatsza od momentu przełykania wina.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich