brak
etykiety



Nimbus Estate Cabernet Sauvignon Single Vineyard

Grono : Cabernet Sauvignon, Petit Verdot

Winnica: Vina Casablanca

WWW: www.casablancawinery.com

Apelacja: Casablanca Valley

Region: Aconcagua

Kraj: Chile

Kolor: wino czerwone

Informacje: Wino produkowane ze szczepu Cabernet Sauvignon z niewielkim dodatkiem Petit Verdot, najczęściej poniżej 10 proc. Według producenta najlepsze 5-6 lat po zbiorach.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2009-07-07

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2004

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Różnorodność smaków
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne jagody
czarny bez
jeżyna
śliwka
wanilia

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie przypadkowego sprzedawcy
Wygląd etykiety (np. atrakcyjna graficznie)

Opisowa ocena wina:
Bardzo różnorodne w smaku i bukiecie wino. Jeszcze wcale nie otwarte, choć producent deklaruje, że to już najlepszy moment na jego wypicie. Absolutnie wino powinno poleżeć jeszcze 2-3 lata w piwniczce w dobrych warunkach. Wiele jeszcze może zyskać. Po godzinie od otworzenia było już w zasadzie dobre, choć w ciągu pięciu kolejnych godzin ciągle się zmieniało. Żałuję, że nie zastosowałem do niego używanej ostatnio do wszystkich win metody, czyli dekantacji połowy butelki.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich