Castillo De Molina Reserva Cabernet Sauvignon

Castillo De Molina Reserva Cabernet Sauvignon

Szczep : Cabernet Sauvignon

Winnica: Vina San Pedro Molina

WWW: www.sanpedro.cl

Apelacja: Cachapoal Valley

Region: Central Valley

Państwo: Chile

Kolor: wino czerwone

Informacje: Wino dojrzewa przez rok w beczkach dębowych (około 2/3 dąb francuski, 1/3 dąb amerykański). Wino najlepsze w 4 do 8 lat od daty produkcji.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2009-03-15

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2006

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czarny bez
granat
jeżyna
owoce tarniny
dąb

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy

Opisowa ocena wina:
Doskonałe wino, choć mimo to że rocznikowo ma już 3 lata absolutnie niedojrzałe. Dębowe beczki czasem objawiają się wanilią doprawioną goździkami a czasem dębową kwasowością. Tak jest w tym przypadku. Ewidentnie wino musi być mocno dekantowane, żeby się otworzyło a najlepiej, żeby jeszcze sobie poleżało w piwniczce. Rok sugerowany przez producenta do dolnej granicy spożycia to absolutne minimum. Może wtedy wino się otworzy i przestanie być takie czarne w odczuciu (chodzi o czarne owoce).


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich