Szczep
:
Pinot Noir
Winnica:
Aresti Chile Wines
WWW:
www.arestichile.cl
Apelacja:
Curico Valley
Region:
Central Valley
Kraj:
Chile
Kolor: wino czerwone
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2011-08-05
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2009
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
grilowane ryby
łosoś wędzony
kurczak w potrawce
kaczka z pomarańczami lub innymi owocami
białe mięso duszone w delikatnym sosie
potrawy z dzikiego ptactwa
Fascynacje związane z tym winem:
Nie potrafię określić przyczyny fascynacji
Co się w tym winie nie podobało:
Zakrętka zamiast korka
Poztywne wyczuwane aromaty:
czereśnia
czerwona porzeczka
malina
śliwka
truskawka
wiśnia
nieokreślony bukiet kwiatowy
Przyczyny zakupu wina:
Wino z mojego ulubionego szczepu
Opisowa ocena wina:
Klasyczny Pinot Noir złamany nieznacznie chilijskim pochodzeniem. Wolno się otwiera i pełnię aromatu i smaku osiąga gdzieś po godzinie. W tej cenie dość ciekawe, choć przyznam, że klasyczne Pinot Noir lubię w wydaniu burgundzkim czy alzackim, a w Chile wolę trochę bardziej eksperymentalne smaki.
Komentarz własny autora tej oceny (2011-08-11):
Klasyczny Pinot Noir złamany nieznacznie chilijskim pochodzeniem. Wolno się otwiera i pełnię aromatu i smaku osiąga gdzieś po godzinie. W tej cenie dość ciekawe, choć przyznam, że klasyczne Pinot Noir lubię w wydaniu burgundzkim czy alzackim, a w Chile wolę trochę bardziej eksperymentalne smaki.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania