Szczep
:
Cabernet Sauvignon
Winnica:
Hugo Casanova
WWW:
www.hugocasanova.cl
Apelacja:
Maule Valley
Region:
Central Valley
Kraj:
Chile
Kolor: wino czerwone
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2010-10-29
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2000
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Nie potrafię określić
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana
Fascynacje związane z tym winem:
Indywidualne piętno producenta
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czarne jagody
czarny bez
wiśnia
dąb
czekolada
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Wino co do którego nie potrafię określić, czy już za późno na jego wypicie, czy jeszcze powinno poleżeć. Biorąc pod uwagę smak, to raczej powinno jeszcze leżeć. Ale biorąc pod uwagę to, że ma już ponad 10 lat jakoś ta teza nie przemawia do mnie za mocno, bo w końcu cena jakkolwiek spora nie jest raczej adekwatna do win, które mogą poleżeć 20 lat. Możliwe, że zmyłkę wprowadza tu sposób dojrzewania tego wina, które najpierw przez rok leżało w nierdzewnych tankach by dopiero potem być przelane do małych beczek dębowych z francuskiego dębu. Mogło to spowodować, że wino najpierw się ustabilizowało a dopiero potem zaczęło współgrać z dębem i stąd dużo kwasu dębowego, który jeszcze nie został do końca zneutralizowany. Może rzeczywiście to wino może poleżeć jeszcze kilka lat? Ciekawe byłoby do niego wrócić w 2015 roku.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania