Casanova Don Aldo Founders Reserve Cabernet Sauvignon

Casanova Don Aldo Founders Reserve Cabernet Sauvignon

Szczep : Cabernet Sauvignon

Winnica: Hugo Casanova

WWW: www.hugocasanova.cl

Apelacja: Maule Valley

Region: Central Valley

Kraj: Chile

Kolor: wino czerwone

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2010-10-29

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2000

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)

Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Nie potrafię określić

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana

Fascynacje związane z tym winem:
Indywidualne piętno producenta

Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić

Poztywne wyczuwane aromaty:
czarne porzeczki
czarne jagody
czarny bez
wiśnia
dąb
czekolada

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji

Opisowa ocena wina:
Wino co do którego nie potrafię określić, czy już za późno na jego wypicie, czy jeszcze powinno poleżeć. Biorąc pod uwagę smak, to raczej powinno jeszcze leżeć. Ale biorąc pod uwagę to, że ma już ponad 10 lat jakoś ta teza nie przemawia do mnie za mocno, bo w końcu cena jakkolwiek spora nie jest raczej adekwatna do win, które mogą poleżeć 20 lat. Możliwe, że zmyłkę wprowadza tu sposób dojrzewania tego wina, które najpierw przez rok leżało w nierdzewnych tankach by dopiero potem być przelane do małych beczek dębowych z francuskiego dębu. Mogło to spowodować, że wino najpierw się ustabilizowało a dopiero potem zaczęło współgrać z dębem i stąd dużo kwasu dębowego, który jeszcze nie został do końca zneutralizowany. Może rzeczywiście to wino może poleżeć jeszcze kilka lat? Ciekawe byłoby do niego wrócić w 2015 roku.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich