Grono
:
Cabernet Sauvignon
Winnica:
Via Wines
WWW:
www.viawines.com
Apelacja:
Maule Valley
Region:
Central Valley
Państwo:
Chile
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Dojrzewało 14 miesięcy w beczkach dębowych.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2011-04-28
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2005
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
łagodne sery
czerwone mięso gotowane
pieczone mięso
grilowane ryby
łosoś wędzony
kurczak w potrawce
kaczka z pomarańczami lub innymi owocami
białe mięso duszone w delikatnym sosie
potrawy kuchni chińskiej
orzeszki, przekąski słone
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Intensywność konkretnego zapachu lub bukietu
Co się w tym winie nie podobało:
Bardzo duży dysonans między intensywnością bukietu i smaku
Dysonans bukietu pierwszego lub drugiego nosa i końcówki
Brak długości (smak tylko na początku języka)
Słaba końcówka (słabe lub krótkotrwałe odczucia po przełknięciu wina)
Poztywne wyczuwane aromaty:
agrest
czarne porzeczki
czarne jagody
czereśnia
malina
śliwka
truskawka
wiśnia
goździki
wanilia
Przyczyny zakupu wina:
Dostałem to wino w prezencie
Opisowa ocena wina:
Wino z prezentowego koszyka luksusu z Lidla. Trudno porównywać czekoladę do wina, ale wino chyba okazało się najsłabszą pozycją w tym koszyku. Zaraz po otworzeniu butelki bardzo intensywna wanilia i goździku na niezbyt intensywnych owocach w nosie zupełnie nie poparta smakiem (porównywalne do bardzo słabego Pinot Noir). Później dysproporcja spada, ale trudno mi powiedzieć, czy dlatego, że zapach przestaje być tak intensywny (po godzinie wanilia i goździki oraz większość czarnej porzeczki znikają) czy rzeczywiście bukiet i smak się trochę wyrównują. Ale przyznam, że do końca smak za słaby. Ciekawym doświadczeniem było przegryzienie wina słonym krakersem - bardzo poprawiło to smak wina. Kiedyś w dawnych, dawnych czasach przynajmniej 20 lat temu mówiło się, że między kolejnymi winami na degustacji powinno się przegryzać chlebem z solą. Teraz ta teza zniknęła, ale wyjątkowo tej butelce bardzo to pomogło.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania