Winorośl
:
Cabernet Sauvignon, Carmenere, Petit Verdot
Winnica:
Vina y Bodega Estampa
Region:
Colchagua Valley
Państwo:
Chile
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Skład wina: 55% Cabernet Sauvignon, 25% Carmenere, 20% Petit Verdot. Dojrzewanie: łącznie 80% wina dojrzewa w beczkach dębowych (połowa w dębie francuskim), 30% w nowych. Cabernet Sauvignon dojrzewa 6 miesięcy w nowych i powtórnie używanych beczkach i częściowo w kadzich nierdzewnych. Carmenere dojrzewa 6 miesięcy w dwu i trzyletnich beczkach. Petit Verdot dojrzewa 4 miesiące w dwu i trzyletnich beczkach.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2007-12-11
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2004
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilkanaście minut
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Nie mam zdania
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach lub bukiet trudny do opisania
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Rzadko spotykane połączenie szczepów
Co się w tym winie nie podobało:
Dziwna cierpkość (jakby z niedojrzałych owoców)
Niemiły wpływ taniny lub garbników
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarny bez
jeżyna
śliwka
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Opisowa ocena wina:
Kupiłem dla Petit Verdot, ale warto nawet jeśli ktoś nie ma takiego skrzywienia jak ja
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania