Huber Riesling Engelreich

Huber Riesling Engelreich

Grono : Riesling

Winnica: Weingut Huber

WWW: www.weingut-huber.at

Apelacja: Traisental DAC

Region: Traisental

Państwo: Austria

Kolor: wino białe

Informacje: Subregion Getzersdorf. Wino fermentowane przez 8 godzin ze skórkami a następnie tłoczone w celu dalszej fermentacji bez skórek. Wino fermentuje w kadziach nierdzewnych a następnie dojrzewa nad osadem w tych samych kadziach przez 4 miesiące.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2010-03-19

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2009

Zgodność z typem:
Nie w moim typie

Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)

Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino

Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Gotowe do spożycia zaraz po otwarciu

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
białe mięso gotowane lub w galarecie
skorupiaki, żabie udka, ryby surowe lub gotowane
owoce morza, sushi
zimne nóżki

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)

Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić

Poztywne wyczuwane aromaty:
ananas
gruszka
mango
nieokreślony bukiet kwiatowy
różne smaki ziół, korzeni i przypraw

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji

Opisowa ocena wina:
Bardzo młode wino, niemal jeszcze szczypiące w język. Dość intensywne i różnorodne w bukiecie, w smaku już tak nie zachwyca. Czuć trochę młode drożdże. Producent twierdzi, że wino będzie się nadawało do spożycia przez 10 lat od daty fermentacji. Przyznam, że nie potrafię tego potwierdzić. Dla mnie wino zbyt młode, by przesądzać o jego trwałości na tak długi okres, ale ja raczej celowałbym w dwa, góra trzy lata, jako okres przydatności do spożycia. Chyba że po 3 latach wino znacząco się zmieni. Byłby to rzadki przykład wina, które jest dobre zarówno młode jak i dojrzałe i zupełnie inne odczucia w obu tych winach czuć.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich