Szczep
:
Cabernet Sauvignon
Winnica:
Wolf Blass Wines
WWW:
www.wolfblass.com.au
Region:
South Australia
Kraj:
Australia
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Wino najlepsze 2-4 lat od daty zbiorów.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2009-11-23
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2006
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
grzyby smażone lub duszone
pieczone mięso
dojrzałe sery
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
Fascynacje związane z tym winem:
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarny bez
jeżyna
śliwka
Przyczyny zakupu wina:
Wygląd etykiety (np. atrakcyjna graficznie)
Opisowa ocena wina:
W pierwszym podejściu wino tylko trochę ponad przeciętne, bez żadnych szczególnych doznań. Jednak po kilku godzinach zamknięcia w butelce (kłania się pompka i gumowy korek z zaworkiem podciśnieniowym) niesamowita owocowa eksplozja. Przede wszystkim śliwka z jeżyną. Po jakimś czasie wino znów wróciło do normalności, ale teraz już wiedziałem na co je stać. Gdy jest za chłodne trochę za słaba końcówka, ale tylko trochę.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania