brak
etykiety



Harmony Cabernet Moravia Oak Aged Kabinetni Vino

Grono : Cabernet Moravia

Winnica: Vinselekt Michlovsky

Region: Morawy

Kraj: Czechy

Kolor: wino czerwone

Informacje: Producent sugeruje serwowanie tego wina do takich egzotycznych potraw jak pasztet z sarniny, kotlety jagnięce z grilla w miętowym sosie czy czarnych jagód z czekoladą.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2008-08-25

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2005

Zgodność z typem:
Prawie w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Zbyt rzadko spotykany szczep (kupaż rzadkich szczepów), brak możliwości porównania

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)
Indywidualne piętno producenta
Rzadko spotykany szczep regionalny

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
jeżyna
wiśnia

Przyczyny zakupu wina:
Rzadko spotykany szczep regionalny

Opisowa ocena wina:
Morawskie wino kupowane w Polsce w sklepie Pinot, żeby było prościej importowane w małym imporcie z Niemiec. Świat jest jednak pełen tajemnic, w którym wino nie jest największą z nich. Wysokiej jakości wino, dla mnie jednak trochę zbyt mocno kwasowe. Biorąc pod uwagę kilka ostatnich doświadczeń z winami bezpośrednio zza południowej granicy to jest rewelacyjne. Bardzo jasne i ze słąbym wybarwieniem, podobnie jak Pinot Noir, ale podobieństwo kończy się na kolorze. Piłem je w wyższej niż zalecana temperaturze (około 20 stopni C) i temperatura ta wydawała mi się zupełnie odpowiednia.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich