Winorośl
:
Cabernet Sauvignon
Winnica:
Vina Maipo
WWW:
www.vinamaipo.com
Apelacja:
Maipo Valley
Region:
Central Valley
Państwo:
Chile
Kolor: wino czerwone
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2012-10-27
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2011
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
grzyby smażone lub duszone
pieczone mięso
dojrzałe sery
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
dania pikantne, np. kuchni meksykańskiej, hinduskiej lub węgierskiej
potrawy z dzikiego ptactwa
baranina duszona lub grilowana
dziczyzna
Fascynacje związane z tym winem:
Zapach (jakiś określony zapach)
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Różnorodność smaków
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czerwone jagody
nieokreślone czarne owoce
kokos
cedr
drzewo sandałowe
eukaliptus
żywica
Przyczyny zakupu wina:
Dostałem to wino w prezencie
Opisowa ocena wina:
Bardzo dobre wino, ale jeszcze trochę za młode na swobodne (bez specjalnego przygotowania) wypicie. Myślę, że kilka miesięcy w butelce powinno mu pomóc, a doświadczenie z innych win Reserva tego producenta potwierdza, że kilkanaście byłoby jeszcze lepszym pomysłem. Jednak nie należy przesadzać, gdyż sądzę, że więcej niż 3 do 5 lat dla butelek z tej serii nie da temu winu już żadnej poprawy w smaku. Przy okazji mam wrażenie, że seria Vitral zastąpiła klasyczną no-name`ową Reservę i jest to to samo wino o nieznacznie zmodyfikowanej metodzie produkcji. Samo wino ciekawe, zwłaszcza 2-3 godziny po otworzeniu, jeszcze lepsze po lekkim napowietrzaniu w karafce. Początkowo zbyt silnie kwasowy, potem trochę zbyt mdło słodki (ewidentnie ze smakiem cedru). Przyznam, że trzeba trochę nad nim popracować, żeby sprawiło przyjemność. Ale na tegorocznego sylwestra czy przyszłoroczne walentynki powinno być już dużo lepsze.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania